Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Χριστούγεννα



Τα Χριστούγεννα  είναι μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εορτές. Γιορτάζεται και υμνείται η γέννηση του Χριστού.  Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία «Δωδεκαήμερο».
Βιβλική Αφήγηση της γέννησης του Χριστού
Από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, μόνο ο Λουκάς και ο Ματθαίος ξεκινούν τις αφηγήσεις τους από τη Γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με αυτούς, το ιστορικό της γέννησης του Χριστού έχει ως εξής:
Στα χρόνια της βασιλείας, του Ρωμαίου Αυτοκράτορα, Οκταβιανού Αυγούστου,  διατάχθηκε απογραφή πληθυσμού σε όλη την Επικράτεια που κατείχαν οι Ρωμαίοι.

Τότε, Άγγελος Κυρίου επισκέφθηκε τον Ιωσήφ και τον ενημέρωσε για τη Θεία Γέννηση του Θεανθρώπου. Αμέσως ο Ιωσήφ, παρέλαβε τη Μαρία κι από τη Ναζαρέτ, πήγαν στη Βηθλεέμ (της Ιουδαίας), όπου ήταν βασιλιάς ο Ηρώδης ο Μέγας (η Ιουδαία ήταν υποτελής στη Ρώμη). Όμως, λόγω της απογραφής, στην πόλη υπήρχε πολυκοσμία κι έτσι δεν μπόρεσαν να βρουν ένα δωμάτιο. Κατέληξαν λοιπόν σε ένα σπήλαιο, που ήταν χώρος όπου φυλάσσονταν ζώα. Εκεί, μέσα σε αυτό το σπήλαιο, μαζί με τα ζώα, γεννήθηκε ο Μεσσίας. Ήρθε στη γη με ταπεινότητα. Ο Υιός του Θεού εμφανίστηκε στους ανθρώπους με σεμνότητα. 


Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε σε ποιμένες, αγγέλλοντας το χαρμόσυνο γεγονός, ενώ πλήθος αγγέλων έψαλλαν «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία». Ταυτόχρονα, άστρο φωτεινό,  οδήγησε τους τρεις  Μάγους προς τον τόπο γέννησης του Ιησού. Οι τελευταίοι, μαζί με τους βοσκούς προσκύνησαν τον Θεάνθρωπο προσφέροντας Χρυσό, Λίβανο και Σμύρνα.
Μάγοι εκείνη την εποχή ονομάζονταν οι σοφοί, οι γιατροί, οι αστρονόμοι και γενικότερα οι μορφωμένοι. Τα ονόματά τους ήταν: Μελχιώρ, Γασπάρ και Βαλτασάρ. Ο Μελχιώρ ήταν Πέρσης λόγιος, ο Γασπάρ (ή Γκασπάρ) ήταν ένας Ινδός σοφός κι ο Βαλτασάρ (ή Μπαλτάζαρ) βαβυλώνιος λόγιος.

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο  Μεσσίας, που ήρθε για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους. Πανηγυρίζουμε λοιπόν την έλευσή του στον κόσμο, γιατί αυτή σηματοδοτεί τη σωτηρία μας.


Απολυτίκιο  Χριστουγέννων
«Ἡ Γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν
ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ τὸ φῶς τὸ τῆς γνώσεως
ἐν αυτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες
ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο
Σὲ προσκυνεῖν τὸν ἥλιον τῆς δικαιοσύνης
καὶ Σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν
Κύριε δόξα Σοι.»
Κοντάκιο Χριστουγέννων
Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει,
καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷ ἀπροσίτῳ προσάγει.
Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι.
Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέρος ὁδοιποροῦσι.
Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον,
ὁ πρὸ αἰώνων Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...