Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Η Χριστουγεννιάτικη μάχη του ζαχαροπλαστείου!




"Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη"


   Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Σχολείο Μασάρων, Αίθουσα θεάτρου



     Οι μαθητές των τάξεων: Α΄,  Β΄ και Γ΄ παρουσίασαν στους συμμαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς τους μια υπέροχη, θεατρική παράσταση, με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο. Ο τίτλος του θεατρικού έργου ήταν: "Η Χριστουγεννιάτικη μάχη του ζαχαροπλαστείου" Φον Κουραμπιές εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη. Αποτελεί διασκευή, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Κυριάκου Χαρίτου.
   Αξίζει να αναφερθεί ότι το αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο, χωρίς την ιδιαίτερη συμβολή της καθηγήτριας των εικαστικών κας Βίβιαν Μεσσήνη, η οποία δημιούργησε με αγάπη και μεράκι όλα τα κοστούμια των παιδιών. Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο του κάθε μαθητή, τις κινήσεις που θα έκανε στη σκηνή αλλά και την προσωπικότητά του, κατασκεύασε την κάθε στολή, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα υλικά. Οι πολύχρωμες δημιουργίες, κυριολεκτικά "απογείωσαν" την προσπάθεια των νεαρών μαθητών, οι οποίοι με χαρά και περισσότερο κέφι, έπαιξαν τους ρόλους τους. 
   Το θεατρικό δρώμενο πλαισιώθηκε από εύθυμα, εορταστικά τραγούδια, που προετοίμασαν οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της καθηγήτριας των αγγλικών, κας Χρυσάνθης Χαλιάσου. Συγκεκριμένα, ακούστηκαν τα τραγούδια "We wish you a Merry Christmas" (Γ΄ και Δ΄ τάξεις) και "Jingle Bells" (Ε΄ και Στ΄ τάξεις). 
   Η πλοκή του έργου που "ανέβασαν" οι νεαροί μαθητές ήταν ευφάνταστη και διασκεδαστική, ενώ συνάμα είχε ένα βαθύ μήνυμα υπέρ της αποδοχής του διαφορετικού, του "άλλου". 

     Αναλυτικότερα, το θεατρικό, περιγράφει την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί κάθε χρόνο στα ζαχαροπλαστεία του κόσμου, επειδή οι δυο πιο γνωστές, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές τσακώνονται. Κάθε χρόνο διεξάγεται ο λεγόμενος "πόλεμος της βιτρίνας", όπου τα μελομακάρονα, με αρχηγό τον Κόμη Μελομακαρόνη και οι κουραμπιέδες, με ηγέτη τον Φον Κουραμπιέ, διαπληκτίζονται, προσπαθώντας να βρουν μια καλή θέση στα γιορτινά τραπέζια όλων των νοικοκυριών. Τα υλικά τους, αποτελούν τους πιστούς στρατιώτες τους κι εμφανίζονται μάχιμοι και θαρραλέοι. Ο Ζαχαρίας, ο Άχνης, ο Βουτυρένιος, ο Βανιλέτος, ο Ανθόνερος και ο Μυγδαλάκης, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον Φον Κουραμπιέ, ενώ παράλληλα ο Σιμιγδάλης, ο Κανέλος, ο Γαρύφαλλος, ο Σοδάκης, ο Πορτοκάλης κι ο Μελένιος, απαντούν με γενναιότητα στις προκλήσεις των αντιπάλων τους, δηλώνοντας πίστη στον Κόμη Μελομακαρόνη.  
     Στην πορεία τους προς τη νίκη, οι δυο στρατοί με τους αρχηγούς τους, συναντούν ορισμένα γλυκά, που φαίνονται πρόθυμα να τους βοηθήσουν, τον Μπακλαβάτ Σιρόπ Πασά, τον Λόρδο Εκμέκ Κανταΐφη, την Κόμισσα Νουγκατίνα, τη Δούκισσα Ντε Κρεμ Καραμελέ και τη Μαρκησία Σοκολά. 
Τα Αστέρια παίρνουν το πορτοκάλι των γλυκών!

Τα Τριαντάφυλλα ραντίζονται με το ροδόνερο του Φον Κουραμπιέ!

       Όταν όμως αποχωρίζονται τους παραπάνω φίλους τους, εμφανίζονται στο δρόμο τους κάποια πρόσωπα, ζώα κι αστέρια, που τους ζητούν τα υλικά τους, ως αντάλλαγμα για την προσφερόμενη βοήθειά τους. Τα Αστέρια απαιτούν να πάρουν το πορτοκάλι από τα μελομακάρονα, οι Σκίουροι ζητούν τα αμύγδαλα από τους κουραμπιέδες, προσφέροντας ως αντάλλαγμα τη γούνα τους για να προστατευτούν τα γλυκά μας από το κρύο. Οι Αρκούδες παίρνουν όλο το μέλι του Κόμη Μελομακαρόνη για να μεταφέρουν τους ήρωες από τη μια ακτή στην άλλη. Τα Τριαντάφυλλα των κήπων, παίρνουν όλο το ροδόνερο των κουραμπιέδων και οι Τρυποκάρυδοι των δασών, απαιτούν τα καρύδια των γλυκών. Μοναχά ένας κηπουρός και οι ζαχαροπλάστες δέχονται να τους συμπαρασταθούν και να τους βοηθήσουν, χωρίς ανταλλάγματα. 

Οι Σκίουροι ζητούν τα αμύγδαλα των κουραμπιέδων!

Οι Τρυποκάρυδοι πήραν τα καρύδια των γλυκών! 

   Είναι όμως αργά. Οι δυο πρωταγωνιστές, που έχουν αποχωριστεί τα υλικά τους, διαπιστώνουν πως έχουν απομείνει δυο μικρά, στρογγυλά, μπαλάκια ζύμης, που δεν διαφέρουν μεταξύ τους, αντιθέτως μοιάζουν πολύ. Τότε, συμφιλιώνονται και δεν μαλώνουν ποτέ πια. 


Οι μοναδικοί φίλοι των γλυκών!




Οι πιστοί στρατιώτες!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...