Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Μελομακάρονα εναντίον Κουραμπιέδων

Η μάχη των αιωνίων στο γιορτινό τραπέζι





      Κάθε χρόνο, το ελληνικό τραπέζι των Χριστουγέννων, είναι πλούσιο σε εδέσματα αλλά και λιχουδιές. Δυο όμως είναι τα πιο γνωστά γλυκά, τα οποία έχουν ταυτίσει το όνομα και την παρουσία τους με τις εορταστικές ημέρες, τα μελομακάρονα και οι Κουραμπιέδες. 

Ποια είναι πιο θρεπτικά και υγιεινά; Μελομακάρονα:


Το μελομακάρονο περιέχει, λάδι, μέλι, καρύδια, πορτοκάλι και μπαχαρικά.

      Το βασικό συστατικό για την παρασκευή του μελομακάρονου είναι το μέλι, που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος  Β συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος αλλά και του μεταβολισμού. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι το μέλι δρα ευεργετικά στην αναιμία αλλά και στη καρδιά, διαστέλλοντας τα αγγεία και μειώνοντας την υπέρταση.

     Επιπλέον, περιέχει καρύδια που είναι πλούσια σε
  λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά. Παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Αποτελούν μια καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και μειώνουν τα επίπεδα της (κακής) χοληστερόλης.
Άλλο ένα βασικό συστατικό είναι το ελαιόλαδο, που περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η κανέλα επίσης, αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, που περιέχει μικρή ποσότητα σιδήρου. Παρέχει αντιμικροβιακή δράση και βοηθά στη χώνεψη.

Κουραμπιέδες:


Ο κουραμπιές περιέχει μεταξύ άλλων, βούτυρο, αυγά, αμύγδαλα και άχνη ζάχαρη.

Τα αμύγδαλα που περιέχονται είναι πλούσια σε  βιταμίνες και σίδηρο, αρκετά ευεργετικά για τον οργανισμό.
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, που βοηθά στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις  αλλά και σε βιταμίνη D, που συμβάλλει στον υγιή σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Χαρακτηριστικό του βουτύρου είναι ότι περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά, η συχνή κατανάλωση των οποίων αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα, οδηγώντας σε απόφραξη των αρτηριών και κατά συνέπεια σε καρδιακά νοσήματα.

Το αυγό είναι πηγή πρωτεϊνών,  προσφέροντας στον ανθρώπινο οργανισμό, ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο, αλλά και βιταμίνες όπως Α, D, E και Β.

        Τέλος η ζάχαρη, που αποτελεί φυσική πηγή υδατανθράκων, δίνει αρκετές θερμίδες.

Ο νικητής:

Το μελομακάρονο υπερτερεί έναντι του κουραμπιέ, σε θρεπτική αξία. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε αυτά που μας αρέσουν, αλλά η απόλαυση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της υγεία μας.

Πώς πήρε το όνομά του το «Μελομακάρονο»;

Η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», που επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά. Οι συγγενείς του εκλιπόντος, μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, έτρωγαν όλοι μαζί, μακαρίζοντας τον νεκρό.
Η «μακαρωνία» με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που ήταν ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου, το οποίο προσφερόταν μετά από κάθε κηδεία. Αργότερα, όταν η «μακαρία» εμπλουτίστηκε με μέλι, ονομάστηκε: μέλι + «μακαρία» = μελομακάρονο.

Πώς πήρε το όνομά του ο «Κουραμπιές»;

 Kurabiye στα τουρκικά σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Μεσαίωνα, και προέρχεται ετυμολογικά από το  λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές. Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως biya/biye, προϊόν παραφθοράς, αφού παρομοιαζόταν με το δικό τους Kuru (= ξηρό) και έδωσε τη νέα λέξη Qurabiya / Kurabiye. Αυτή η λέξη ξαναγύρισε στη δύση, όπου ελληνοποιημένη πλέον χρησιμοποιείται ως «κουραμπιές», με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που εμπλουτίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη, άχνη κ. ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...