Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

20 Νοεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του παιδιού

 


    Το 1989 καθιερώθηκε ως "Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού" η 20η Νοεμβρίου, όταν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υιοθέτησε τη σύμβαση που όριζε την προστασία της παιδικής ηλικίας. Έτσι, κατοχυρώθηκαν και περιχαρακώθηκαν τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, τα οποία προστατεύονται πλέον από μια σειρά δεσμευτικών κανόνων. Τα 54 άρθρα της Σύμβασης, επιτρέπουν στα παιδιά να απολαμβάνουν την ηρεμία και την ευημερία, που φέρει κάθε στάδιο ωρίμασης και εξέλιξής τους.
     Η Πολωνική κυβέρνηση και η UNICEF είχαν την πρωτοβουλία του εγχειρήματος, το οποίο ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε ομόφωνα από τον ΟΗΕ στις 20/11/1989, ενώ τέθηκε σε ισχύ το 1990. Στην Ελλάδα η Σύμβαση επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12. 92).


     Στη Σύμβαση ορίζεται ότι οι γονείς έχουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών, οι οποίοι έχουν το καθήκον, να τους παρέχουν τα εφόδια και τις συμβουλές, που ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα τους, με σκοπό την ανάπτυξή τους (άρθρο 5).
   Επίσης, δηλώνεται ότι οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών (ο ορισμός του παιδιού), ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής και θρησκείας χρειάζεται φροντίδα και προστασία.
  Γενικότερα, περιέχεται μια δέσμη κανόνων, που προφυλάσσουν τα παιδιά από τις διακρίσεις, προβλέποντας ταυτόχρονα συμπεριφορές που οδηγούν στην ομαλή και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ταυτότητάς τους, στην καλλιέργεια της αντίληψης, της ελευθερίας του λόγου, της κριτικής ικανότητας, προστατεύοντας τη ζωή και την εξέλιξή τους. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...