Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Χρόνια πολλά ζωάκια!

Παγκόσμια Ημέρα των ζώων

         Υπάρχει μια ημέρα τον χρόνο, που μας θυμίζει ότι τα ζώα των μύθων, των παραμυθιών και των κινουμένων σχεδίων έχουν κι αυτά δικαιώματα κι οφείλουμε να τους φερόμαστε με σεβασμό. 

Πώς όμως θεσπίστηκε αυτή η ημέρα;

      Στις 4/10/1931 καθιερώθηκε στη Φλωρεντία, η ημέρα σεβασμού προς τα ζώα, όταν μια ομάδα  οικολόγων αντιλήφθηκε ότι κακοποιούνταν συστηματικά από τους ανθρώπους, οι οποίοι τα εκμεταλλεύονταν για να κερδίσουν χρήματα αλλά ταυτόχρονα δεν τους κάλυπταν τις βασικές βιοτικές ανάγκες (τροφή, στέγη, περίθαλψη). 
      Μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1978 στο Παρίσι, υπογράφηκε η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα άρθρα:
  • Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης (Άρθρο 1).
  • Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται κάθε ζώο (Άρθρο 2.1.). 
  • Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά (Άρθρο 3.1.). 
  • Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική (Άρθρο 6).
  • Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων (Άρθρο 10). 


Κατασκευές

       Στην τάξη συζητήθηκε η σημασία της συγκεκριμένη ημέρας και η σπουδαιότητα ύπαρξής της, μέχρι και σήμερα. Έπειτα, τα "πρωτάκια" έφτιαξαν χρωματιστά, χάρτινα αρκουδάκια, πάνω στα οποία κόλλησαν χαρτί γκοφρέ, το οποίο είχαν προηγουμένως μετατρέψει σε μικρό μπαλάκι. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...