Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Οι ιώσεις του χειμώνα! Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το φθινόπωρο και κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

      


        Ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο αρρωσταίνουμε συχνότερα τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, είναι ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, όπου δεν ανανεώνεται επαρκώς και τακτικά ο αέρας. Δεν φταίει το κρύο, καθώς το μόνο που μπορεί να προκαλέσει, είναι ρινική καταρροή, η οποία δεν είναι σημάδι λοίμωξης, αλλά ένα αγγειοκινητικό φαινόμενο. Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ίωση.
        Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν το κοινό κρυολόγημα αλλά και τη γρίπη, μεταδίδονται μέσω του αέρα, ακόμη και σε απόσταση δύο μέτρων.  
       Αξίζει να αναφερθεί ότι η πτώση των επιπέδων υγρασίας στην ατμόσφαιρα, καθιστά ευκολότερη τη μετάδοση ασθενειών. Αναλυτικότερα, το καλοκαίρι οι ιοί προσκολλώνται στα σταγονίδια της υγρασίας (που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα) και λόγω του αυξημένου βάρους, πέφτουν στο έδαφος. Οι μικροοργανισμοί εξακολουθούν να υπάρχουν στη ρινική κοιλότητα και στο φάρυγγα των υγιών ατόμων, χωρίς να μεταδίδονται. Αντιθέτως, τη χειμερινή περίοδο, που ο καιρός είναι ψυχρός και ξηρός, οι ιοί παραμένουν στον αέρα και εξαπλώνονται γρηγορότερα. Ταυτόχρονα η έλλειψη της βιταμίνης "D" που παίρνουμε από τον ήλιο, εξαιτίας της περιορισμένης ηλιοφάνειας, μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 


Πώς μπορούμε να προστατευτούμε; 

        1. Το πλύσιμο των χεριών!

     
       Το συχνό πλύσιμο των χεριών απομακρύνει τα βακτήρια, τις ακαθαρσίες και τα μικρόβια, εμποδίζοντάς τα να εισέλθουν στο σώμα μας ή να μεταδοθούν μέσω της χειραψίας ή της επαφής με αντικείμενα, σε άλλα άτομα. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση σαπουνιού σε κάθε πλύσιμο, το οποίο είναι απαραίτητο να διαρκεί 15 δευτερόλεπτα. Έτσι, οι μικροοργανισμοί απομακρύνονται και καταλήγουν μαζί με τα απόνερα στο νεροχύτη. Το πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους παθολόγους, είναι αναγκαίο:

  • κάθε φορά που είναι λερωμένα,
  • μετά τη χρήση της τουαλέτας,
  • πριν και μετά το γεύμα,
  • πριν την παρασκευή του φαγητού,
  • μετά την επαφή με ζώα,
  • μετά από βήχα ή φτάρνισμα,
  • μετά την επιστροφή από το σχολείο ή τον χώρο εργασίας,
  • μετά την επιστροφή από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου έγιναν πολλές χειραψίες,
  • μετά την ανάγνωση εφημερίδας.  


         2. Αερίζοντας τον χώρο και  διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του! 



          Μισή ώρα κάθε ημέρα είναι ο ιδανικό χρόνος που χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε υγιεινή ατμόσφαιρα μέσα σε έναν χώρο. Αντιθέτως, αν δεν συμβεί αυτό τα άτομα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο δωμάτιο είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα μικρόβια, που μπορεί να μεταδοθούν από το φτάρνισμα, τον βήχα ακόμη και την ομιλία. 
        Επιπλέον, όταν δεν αερίζεται επαρκώς ένας χώρος, μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας στους παρευρισκόμενους ξηρότητα στα μάτια, νύστα, υποτονικότητα ακόμη και ζάλη. Ταυτόχρονα, τα αλλεργιογόνα και οι μικροοργανισμοί αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.         
      Τέλος, η θερμοκρασία των εσωτερικών χώρων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 20 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι υπερθερμασμένοι χώροι συγκεντρώνουν πολλές βλαβερές ουσίες και στεγνώνουν τη μύτη μας. Όταν στεγνώσει η μύτη, παράγει περισσότερη βλέννα, η οποία λειτουργεί προστατευτικά από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. 


          3. Σωστή και ισορροπημένη διατροφή



            Η σωστή διατροφή θωρακίζει τον οργανισμό μας ενάντια στις ιώσεις. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνη "C" και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενδυναμώνει το σώμα μας, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνονται σε περίπτωση λοιμώξεων. 
       Επιπροσθέτως, το άπαχο κρέας,το αβγό, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της άμυνας του οργανισμού μας, αφού περιέχουν ιχνοστοιχεία, και τις βιταμίνες "A", "E" και "Β".  Αυτές, συμβάλλουν στην καλή και ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, δρουν ανασταλτικά ενάντια σε χρόνιες παθήσεις (Νόσος του Πάρκινσον, Νόσος Αλτσχάιμερ, διαβήτης, καρδιαγγειακές ασθένειες), αλλά και στις ιώσεις, εμποδίζουν την εμφάνιση αλλεργιών, ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, την ανάπτυξη, τον μυϊκό τόνο και την πνευματική διαύγεια. 
      Ταυτόχρονα, η κατανάλωση φυσικών χυμών και νερού βοηθούν στη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών των υδατοδιαλυτών βιταμινών. 


(Πηγές: onmed.gr, iatropedia.gr, iatronet.gr, iefimerida.gr, diatrofi.gr, vita.gr). 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...