Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ταξιδεύοντας στον χρόνο...

 

Η παράδοση, στην εποχή μας, καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων για έκφραση και επικοινωνία, μέσα σε ένα κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο, όπου κυριαρχούν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Ο λαϊκός πολιτισμός εξελίσσεται,
προσαρμόζεται και ενσωματώνει τα νέα δεδομένα της κάθε εποχής.

Στον τόπο μας, τα ήθη και τα έθιμα είναι αρκετά και διαπνέονται από διεπιστημονικό χαρακτήρα, καθώς περικλείουν στοιχεία από την τέχνη (τη μουσική, τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την κεραμικά κ.ά.), τη θρησκεία, την προφορική παράδοση, τη λογοτεχνία (λαϊκό παραμύθι, μύθοι, θρύλοι), τη μετεωρολογία (άνεμοι, καιρικά φαινόμενα) και άλλες πολλές επιστήμες.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον κύκλο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με τίτλο: «Φροντίζω το περιβάλλον», τα παιδιά της Γ΄ τάξης ασχολήθηκαν με την ενότητα «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά». Έτσι, επισκέφθηκαν ένα παραδοσιακό σπίτι, ένα «καμαρικό», όπου ξεναγήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του, στον κόσμο των παραδόσεων, μέσα από όσα τους αφηγήθηκαν τα εργαλεία, οι παραδοσιακές στολές, τα πιάτα, τα στολίδια, οι μυλόπετρες, οι φωτογραφίες, το πικάπ, τα χειροποίητα κεντήματα και τα κιλίμια.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι νεαροί μαθητές ταξίδεψαν στην παράδοση, καθώς μπροστά τους ζωντάνεψαν διαθεματικές εικόνες, από τα γνωστικά αντικείμενα της ιστορίας, τη γλώσσας, των εικαστικών, της μουσικής και της μελέτης περιβάλλοντος.

Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αισθητικής. Είχε βιωματικό χαρακτήρα, καθώς υλοποιήθηκε πέρα από τα στενά όρια της σχολικής αίθουσας.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...