Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο;

Στη χώρα του μεσημεριανού


  Σήμερα στην τάξη, τα "Πρωτάκια" ψυχαγωγήθηκαν, ακούγοντας τις "Τέσσερις Εποχές" του Βιβάλντι. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν οι μήνες που αντιστοιχούν σε κάθε εποχή, αλλά και οι δραστηριότητες που μπορεί κανείς να υλοποιήσει π.χ. τον Ιούνιο κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. 
  Ακολούθως, με χαρτόνι, υγρή κόλλα και φύλλα φελλού, τα παιδιά έφτιαξαν την παρακάτω αφίσα των τεσσάρων εποχών. 



  Με αφορμή την αφίσα της WWF με τίτλο: "Κάθε πράγμα στον καιρό του", έγινε αναφορά στα φρούτα και τα λαχανικά κάθε εποχής, που μας δίνει η φύση. Οι νεαροί μαθητές, κατανόησαν τη θρεπτική αξία και τη σπουδαιότητα κατανάλωσης εποχιακών ειδών, καθώς αυτά είναι πιο νόστιμα, έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, επειδή μεγαλώνουν στην "εποχή τους" με την αρωγή των συστατικών του εδάφους και της φύσης (ηλιοφάνεια, υγρασία, θερμοκρασία κ ά.), είναι πιο εύκολο να βρεθούν στην αγορά και είναι οικονομικότερα, σε σχέση με τα προϊόντα θερμοκηπίου ή τα εισαγόμενα. 


  Έπειτα, ακολούθησε η δημιουργία μιας θάλασσας γεμάτης ψάρια κι ένα παιχνίδι ρόλων: 












  Κάποιοι μαθητές υποδύθηκαν τους ψαράδες, ενώ ορισμένοι άλλοι τους αγοραστές. Με αφόρμηση την παροιμία: "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός", συζητήθηκε εκ νέου, η σημασία κατανάλωσης εποχιακών προϊόντων. 






  Τέλος, με αφορμή την ύπαρξη της Πυραμίδας Μεσογειακής Διατροφής στην τάξη, εντοπίστηκε και έγινε αναφορά στη θέση των ψαριών στη διατροφή μας, στα οφέλη που προσφέρουν αλλά και στη γεύση τους. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...