Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Είμαι παιδί κι έχω δικαιώματα!

Ένα παραμύθι των παιδιών για τα δικαιώματά τους! 



      Η Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μασάρων, δημιούργησε ένα παραμύθι για τα δικαιώματα των παιδιών στο πλαίσιο του διαγωνισμού "Είμαι παιδί κι έχω δικαιώματα". Η δράση αυτή είχε διαθεματικό χαρακτήρα, καθώς τα παιδιά συντόνιζαν οι εκπαιδευτικοί: Χρυσάνθη Χαλιάσου (καθηγήτρια Αγγλικών) και Βίβιαν Μεσσήνη (εικαστικός). 
    Έτσι, οι μαθητές έγραψαν κι εικονογράφησαν ένα παραμύθι, με θέμα το προσφυγικό ζήτημα, με κεντρικό ήρωα τον Ομάρ, από τη Συρία. Ο Ομάρ έφυγε από τη χώρα του, λόγω του πολέμου, αναζητώντας ένα καταφύγιο ειρήνης και γαλήνης. Δυστυχώς όμως, οι νέοι του συμμαθητές δεν τον υποδέχτηκαν φιλικά, καθώς τους φαινόταν "διαφορετικός", με αποτέλεσμα ο ίδιος να νιώθει βαθιά μελαγχολία. Μια μέρα όμως, όταν τους μίλησε για τα δικαιώματα των παιδιών, εκείνοι μετάνιωσαν και συνειδητοποίησαν το λάθος τους. Από τότε έγιναν φίλοι κι έπαιζαν όλοι μαζί χαρούμενοι. 
  Το παραμύθι περιγράφει με αυθεντικό τρόπο, καθώς είναι έργο της αγνής οπτικής των παιδιών, τη στάση των ανθρώπων απέναντι σε κάτι καινούριο, διαφορετικό και "ξένο", εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αποδοχή, με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία είναι πανανθρώπινα και οικουμενικά.  
   Η εν λόγω εκπαιδευτική δράση, είχε στόχο να ενημερώσει τα παιδιά για τα δικαιώματά τους και να τους καλλιεργήσει την έννοια και το αίσθημα της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Ο στόχος προσεγγίστηκε βιωματικά και επετεύχθη μέσα από την ενεργή εμπλοκή των μαθητών και τη λογοτεχνική παραγωγή τους. 

Η δημιουργία των παιδιών: 














   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε πράγμα στον καιρό του!

 Σχολικός Κήπος          "Κάθε πράγμα στον καιρό του και τον Αύγουστο κολιός" λέει ο σοφός λαός. Έτσι και τα παιδιά της Γ΄ τάξης, ...